Het jaar van de Yang Hout Draak

Het Jaar van het Konijn betekende dat je op pad was in de wereld – genietend van de welvarende, zich openende qi. Terwijl we 2024 binnengaan, het Jaar van de Draak, stijgt de mystieke draak op en laadt onze qi op. De draak vertegenwoordigt stijgende yang qi en snelgroeiende levensenergie. Deze groeiende qi voedt een nieuwe levenscyclus en markeert een tijd voor ons om onze horizon te verbreden.

Ik ben vereerd en nederig om de traditie van Lillian Pearl Bridges van het schrijven van de Chinese astrologievoorspelling te mogen voortzetten. Haar nagedachtenis leeft voort en haar leringen over yin/yang, de vijf elementen en de energetica van de 12 Chinese dieren leven voort in deze voorspelling. Ik zal mijn best doen om haar nalatenschap te eren. Ook heb ik gedurende meer dan een decennium het geluk gehad om te studeren bij Meester Zhongxian Wu, die verschillende boeken heeft geschreven (zie hieronder) over het onderwerp, vele met zijn vrouw, Dr. Karin Wu. Deze worden verwerkt in deze voorspelling. Ik hoop dat u de volgende informatie nuttig vindt bij het navigeren in het komende jaar.

Met hartelijke wensen, CT Holman Directeur Ontwikkeling voor het Lotus Instituut

---

24_dragon1

2024 markeert het jaar van de Yang Groene Draak. De Draak (chen) is de vijfde aardse tak en roept ons op om eerst onze aangeboren krachtige qi te belichamen en vervolgens spirituele helderheid te gebruiken om die aspecten van het leven vrij te geven die ons niet langer dienen. Door deze xie (negatieve) qi los te laten, kan ons hart zich vullen met plezier en liefde. De draak schenkt ons een make-over die ons wezen verandert ‘als een revolutionaire macht die op het punt staat de hele wereld te veranderen.’ (Wu en Wu 2014, p.122) Dit is een tijd om je lichaam, geest en ziel te reinigen vóór een metamorfose en uiteindelijk om gebruik te maken van je interne kracht en je bewustzijn te activeren. Het jaar van de draak symboliseert de tijd van het opgroeien van tiener tot jonge volwassene. Terwijl we ontwaken in deze nieuwe levensfase, transformeren we, net als de mystieke draak. De draak komt op 4 februari tevoorschijn en de vieringen beginnen op 10 februari.

Elk jaar bestaat de Chinese kosmologie uit drie aspecten: een van de twaalf Chinese dierenriemdieren, een van de vijf elementen, en yin dan wel yang. Deze drie aspecten geven informatie over de energieën van het jaar en dragen bij aan het begeleiden van een mens bij het maken van levensbevestigende keuzes. Dit jaar wordt vertegenwoordigd door hout op de aarde. Om de qi van het jaar beter te begrijpen, zal ik eerst de symboliek en kwaliteiten van de drie aspecten uiteenzetten en vervolgens bespreken hoe ze verschillende facetten van het leven beïnvloeden.

Draak: Draak vertegenwoordigt de maand april, de derde maand van de lente, een zeer betoverende tijd in de natuur waarin alle transformaties plaatsvinden. Het toont de tijd tussen lente en zomer waarin de draak als brug tussen de seizoenen dient door ondersteuning en voeding te bieden. De draak symboliseert ook de tijd van 7.00 uur tot 9.00 uur (ontbijt) waarop we ons lichaam voeden ter voorbereiding op de dag. Dit is een metafoor om het nieuwe hoofdstuk van het leven van voeding te voorzien. Het hexagram geassocieerd met Dragon is Guai, dat kan worden geïnterpreteerd als een watermassa die overstroomt en snelle afvoer vereist om overstromingen te voorkomen. Dit symboliseert dus de noodzaak om rekening te houden met je acties en beslissingen om je macht te beheersen. Energie bereikt een omslagpunt en maakt zich klaar om uit te breken. Stem af op de kracht en de geest van het huidige moment. De draak staat voor het maken van goede keuzes voor je toekomst in een cruciale tijd of situatie, waardoor 2024 een goed moment is om een belangrijke beslissing te nemen!

In de westerse cultuur worden draken vaak gezien als vuurspuwende bedreigingen die mensen aanvallen. In het Chinese sjamanisme worden ze echter als veelbelovend beschouwd. Ze symboliseren verbinding, transformatie, vrijheid en de universele weg. Er wordt gezegd dat draken in rotsen leven, maar ze kunnen worden waargenomen in wolkenformaties: in de lucht (luchtdraken), over het water (waterdraken) en zwevend over de bergen (aardedraken), waardoor ze dynamische figuren worden met betrekking tot de vijf elementen. Elke aardse tak (12 dieren van de dierenriem) wordt geassocieerd met een van de vijf elementen. De draak wordt voornamelijk geassocieerd met het Yang-aarde-element. Omdat het zich echter in de oostelijke triade van dieren bevindt (tijger, konijn en draak), heeft het ook een houtkarakter. Ook heeft het een reservoir met water, waardoor de draak veelzijdig is. Dit jaar is er echter minder waterenergie dan de afgelopen jaren en dus zijn de zorgen weggenomen. Het aardse aspect van de draak accentueert de verbinding met het spijsverteringsstelsel, dat kan worden beïnvloed door emotionaliteit, vooral woede/frustratie. Deze emoties hebben betrekking op hout en aangezien dit een houtdrakenjaar is, kan er meer irritatie en agressie zijn.

24_clouds

Hout: Hout heeft betrekking op de kleur groen; vandaar dat dit jaar de Groene Draak is. Het houtelement vertegenwoordigt actie, prestatie, fysieke activiteit, donder, verandering en passie. Naast de emoties van woede en irritatie kunnen de houtemoties zich ook manifesteren als verlegenheid en een gevoel van machteloosheid. Als iemand er niet in slaagt zijn houtelement van assertiviteit en prestatie te activeren, implodeert het houtelement intern, waardoor een persoon ambivalent en depressief wordt. De Groene Draak smeekt ons om het actiegerichte gedrag van de afgelopen twee jaar voort te zetten. Dit omvat het afwegen van alle mogelijkheden en het nemen van weloverwogen, bewuste beslissingen om te voorkomen dat je verstrikt raakt in een sleur die kan leiden tot ruzie, zelfsabotage en in sommige extreme gevallen tot zelfbeschadiging. De organen die verband houden met het houtelement zijn de lever en de galblaas. Daarom kunnen er, naast de emotionele onbalans die ontstaat als gevolg van het niet volgen van de intentie om te handelen, ook problemen ontstaan met betrekking tot de lever en de galblaas. (Zie meer hierover in het onderdeel ‘Gezondheid’ hieronder). Gelukkig is het dit jaar yang; het geeft een belangrijke impuls voor Carpe Diem (pluk de dag) en om in actie te komen.

Yang: Yang wordt gesymboliseerd door actie, dag, zon, mannelijkheid, vooruitgaan, enz. Dit accentueert de aard van het drakenhout (het houtelement is overwegend yang) en vormt de basis voor een actiever Drakenjaar. Dit jaar is erg yang. De yang wordt geassocieerd met de vaderfiguur, die de rol speelt van aanmoediging en het geloof in jezelf om met vertrouwen de wereld in te gaan. Zo heeft de draak (een yang-dier), die al tot vliegen wordt gedreven, zelfs nog meer momentum om voort te gaan en te schitteren. Het gaat over vooruitgang en de overgang van tiener naar volwassene.

24_dragon2

Net als tieners kunnen draken emotioneel, kritisch en ongelukkig zijn. Ze beschikken over een actieve verbeeldingskracht die hen helpt door het leven te navigeren. Ze veranderen echter vaak van gedachten, dus dit jaar kan het vol zitten met veranderingen op zee. De draak vertegenwoordigt de maand april, de tijd van het Qingming-festival in China. Het festival viert de noodzaak om oude energie op te ruimen en in gedachten te houden waar je vandaan komt door tijd door te brengen in de natuur en bij de graven van je voorouders om je toekomst helder te zien. Het observeren van deze tradities aardt je en helpt je bij het manifesteren van je pad. Draken hebben de neiging om dingen snel op te geven als ze weerstand ondervinden in hun werk. Het is dus belangrijk om naar anderen te luisteren en alle opties te overwegen voordat je verder gaat. Het kan zijn dat je je onstabiel voelt als je met anderen samenwerkt. Dit kan worden verzacht door aardingsoefeningen te doen, zoals baden in het bos, je een kabel voor te stellen die zich vanaf je ruggengraat diep in de aarde uitstrekt, meditaties op Moeder Aarde, enz. Onthoud dat de draak in rotsen leeft en rotsen en andere dichte materialen met gemak kan doorboren, wat betekent dat het krachtige energie heeft om materie te veranderen. Daarom bestaan er sterke weersmogelijkheden.

Weer: Buien in april brengen bloemen in mei. Het weerpatroon geassocieerd met de draak is Tai Yang (koud water), dus bereid je voor op veel regen en sneeuw dit jaar. Overstromingen en erosie van bomen die tot de grond zijn gekapt zijn waarschijnlijk. De houtaard van het jaar heeft te maken met plotselinge veranderingen, dat wil zeggen verrassingen en snelle weersveranderingen, vooral in verband met de opwarming van de aarde. Vorig jaar was het warmste jaar ooit, met enkele van de sterkste stormen uit de geschiedenis waaronder Storm Daniel, de tropische cycloon Freddy en de bosbranden in Canada.

24_flood

Het houtelement heeft ook betrekking op donder en beving, dus net als vorig jaar kunnen we meer aardbevingen verwachten. Vorig jaar lag hout echter onder water (aardbevingen in de oceaan), maar dit jaar ligt hout boven de aarde, wat verband houdt met aardbevingen op het land. Vanwege de snel veranderende en onvoorziene aspecten van het weer, kun je je defensieve Qi versterken door je nek te beschermen tegen kou en wind, wat zuur voedsel te eten en regelmatig te bewegen/oefeningen te doen.

Gezondheid: Er wordt gezegd dat draken meerdere keren per week minstens 30 minuten moeten bewegen om hun stofwisseling te stimuleren. Dit is een aanrader voor ons allemaal dit jaar. Dit kunnen cardiovasculaire trainingen zijn, yoga, qigong of gewoon wandelen in een weelderig bos. Beweging helpt de lever te kalmeren (het houtelement), waardoor irritatie wordt verminderd, sterke emotionele golven worden onderdrukt en wordt voorkomen dat hout overwerkt op de aarde. Wanneer de lever-qi beperkt is, lijdt het spijsverteringsstelsel. Ook kan het houtelement de waterenergie (nieren) uitputten als een persoon te actief en gedreven is. Om spijsverterings- en nierproblemen te voorkomen is een routine met betrekking tot eten en slapen aanbevolen. 2024 vertegenwoordigt ontbijttijd van 07.00 uur tot 09.00 uur, wat het ideale moment is om je stevige maaltijd voor die dag te nuttigen. De aardse aard van de draak verbetert de spijsvertering en je kunt een sterker spijsverteringsstelsel opbouwen door aardse activiteiten te observeren, zoals bakken, gezelligheid, een bijeenkomst organiseren en je vrienden en geliefden meer knuffelen!

De aarde genereert metaal, dus het efficiënter maken van de spijsvertering efficiënter komt ten goede aan de longen en de dikke darm (de organen die verband houden met het metaalelement). Spijsvertering omvat de informatie die we binnenkrijgen. Houd rekening met waar je naar kijkt of luistert, inclusief de mening van anderen. Er kan een neiging zijn om je afhankelijk te voelen van anderen, wat resulteert in een gevoel van onzekerheid vanwege de onverwachte veranderingen die de draak met zich meebrengt. Stimuleer stabiliteit in het huidige moment en speelsheid in het leven.

Trek het metaforische onkruid uit je binnentuin, zodat je energie vrij en harmonieus kan stromen. Het houtelement richt zich vaak op het verleden en houdt vast aan oude pijn. Laat deze los om ruimte in het lichaam te creëren, zodat je als een draak kunt zweven. Dit kan worden bereikt door Qigong schudoefeningen. Meester Zhongxian Wu leert dit type sjamanistische Qigong om samen te smelten met het universele Qi-veld en oude, ongewenste energie los te laten. Het schudden van Qigong is op elk moment geweldig, maar is vooral veelbelovend in 2024 om sterke, pure levensenergie te versterken vanwege de houtachtige aard van de draak die de donder symboliseert. Door het lichaam te bewegen, worden eventuele interne blokkades van Qi en bloed opgeheven, wat een soepele lever mogelijk maakt. Dit kan lever- en galblaasgerelateerde gezondheidsproblemen helpen voorkomen, zoals peesontsteking, hoofdpijn, slapeloosheid, oogproblemen en zwakheden van het immuunsysteem. Groenten eten helpt ook.

24_foods

Voedsel: Verhoog de consumptie van groene groenten, sojabonen en zwarte bonen. Doe meer zuur en gefermenteerd voedsel in je eten. Het toevoegen van twee eetlepels appelciderazijn per dag aan groenten of warm water bevordert een gezonde lever- en spijsverteringsfunctie. Voor vleeseters, overweeg om vis te eten. En voor de avontuurlijke mensen: probeer bouillon te maken van lever en botten.

Zakelijk: Draken zijn van nature artistiek. De favoriete beroepen zijn ontwerpers, constructeurs, schilders, muzikanten, ingenieurs en adverteerders. Voor degenen die werkzaam zijn in de medische wereld: overweeg om je creativiteit uit te breiden bij het behandelen van patiënten om het succes van je praktijk te vergroten. Draken zijn meestal financieel succesvol als ze consistent zijn en doen wat resoneert met hun hart, dus volg wat je gelukkig maakt om toegang te krijgen tot rijkdom.

Omdat dit een houtjaar is, gedijt elk bedrijf dat te maken heeft met houtproducten, beweging, actie, leiderschap, pionieren en avontuur. Dit geldt ook voor kruidengeneeskunde – herbalisten floreren! De draak vertegenwoordigt de aarde, wat de gemeenschap en de planeet benadrukt. Daarom bevoordeelt 2024 grote bedrijven die duurzaamheid en sociaal bewustzijn promoten en bestrijden. Dit jaar wordt de gemeenschap benadrukt en worden we gevraagd om samen te werken. Zorg voor stabiliteit wanneer je met anderen samenwerkt, zodat je vertrouwen kunt wekken en je tijd kunt maximaliseren. Dit strekt zich uit tot de wereldaangelegenheden en de samenwerking tussen naties.

Politiek: Door de hout- en yang-aspecten van het jaar kunnen er irritaties en gevechten ontstaan. Het is van cruciaal belang dat alle partijen compassie jegens de ander uitoefenen om de agressie-energie te spreiden. Dit klinkt misschien fantasievol, maar door te bedenken dat de draak krachtige transformatie-energie symboliseert, is er hoop op een grote verschuiving in de voortschrijdende polariteit die over de hele planeet plaatsvindt. Ook zou de creativiteit die in 2024 volop aanwezig is, landen kunnen helpen bij het bedenken van manieren om samen te werken.

In de Verenigde Staten zullen in november de presidentsverkiezingen plaatsvinden en het lijkt erop dat er op de ‘usual suspects’ moet worden gestemd. De draak geeft de voorkeur aan de elementen aarde en hout die geen van beide kandidaten sterk bezit. Een andere manier om de uitkomst te evalueren is door te vergelijken waar elke kandidaat woont om te zien wie het dichtst bij de richting staat die wordt weergegeven door de draak, namelijk het zuidoosten. Beide kandidaten komen uit het noordoosten van de Verenigde Staten, maar Trump woont momenteel in Florida. Dit weegt een beetje in zijn voordeel, maar is niet definitief. Kamala Harris is een houten draak en wordt dit jaar 60, wat heel gelukkig is en de kansen van president Biden zal vergroten. Biden is echter ook een draak en zoals je hieronder zult lezen, ervaar je Chinees geluk/pech als je geen 60 wordt. Wat de verkiezingsresultaten sterk zou kunnen beïnvloeden, zijn de platforms van de kandidaten. Degenen die samenwerking aanmoedigen, anderen helpen en vechten voor de natuur zullen meer in harmonie zijn met de draak. Hoe dan ook, de draak vertegenwoordigt een drastische verandering die de wereld kan veranderen.

24_election

Sociaal: Het aardse aspect van de draak benadrukt de gemeenschap. Wij zijn geroepen om als familie samen te komen om de onderlinge verbondenheid met alle wezens te voelen. Dit gevoel van saamhorigheid kan inspanningen teweegbrengen om de planeet te genezen en het verenigen van hulpbronnen te bevorderen. Het houtaspect van het jaar geeft prioriteit aan het vechten voor een zaak, dus we zullen in het algemeen meer protesten zien. Hopelijk zullen mensen zich verenigen om positieve sociale en ecologische veranderingen te creëren. De strijdenergie voedt helaas de oorlogen die over de hele planeet plaatsvinden. En wapens/munitie blijven een prominente plaats innemen in het bewustzijn van de mensen; er zullen meer debatten en botsingen plaatsvinden over wapenbeheersing. Het is van cruciaal belang om je te concentreren op het aarden van jezelf en het cultiveren van de leegte om te voorkomen dat je wordt meegesleurd in de verschillende confrontaties die in 2024 worden verwacht. Een manier om verbinding te maken met de aarde is het dragen van gele en bruine stoffen – de kleur van het element aarde.

Mode: Geel en bruin zijn de kleuren van de draak. Verwacht meer ontwerpen te zien waarin deze zijn verwerkt, vooral in loszittende kleding zoals joggingbroeken. Naast geel en bruin, grondt groen de draak. De kleur wit brengt de sterke energie van de draak naar voren en is het beste voor spreken in het openbaar. Vindingrijkheid bloeit en er zullen een aantal belangrijke veranderingen in de mode plaatsvinden – van nieuwe manieren om kleding te produceren en te distribueren tot het creëren van gloednieuwe ontwerpen. Het aardeaspect van het jaar geeft de voorkeur aan duurzame methoden en materialen. Daarom zullen kledingbedrijven die deze praktijken volgen, bloeien.

Aandelenmarkt: De mystieke transformationele kwaliteit van het jaar zal interessante verschuivingen op de aandelenmarkt met zich meebrengen. Verwacht het onverwachte. Bedrijven die de natuur eren en de gelijkheid van alle mensen ondersteunen, floreren. De groei en uitbreiding van vorig jaar zet zich voort, maar er ligt meer nadruk op gemeenschap en minder op hamsteren. Zorg dus voor goede luistervaardigheden en neem de tijd om alle opties te evalueren voordat je verder gaat.

Communicatie/interpersoonlijke relaties: De draak brengt veel passie en relaties gaan naar een hoger niveau. Werk eraan om heel duidelijk en doelgericht te zijn bij het nemen van beslissingen en neem de tijd om na te denken voordat je een relatie aangaat. Denk na over gevoelens en gedachten uit het verleden om keuzes te maken in het huidige moment. Gebruik ook aardingstechnieken om eventuele romantische en artistieke neigingen in evenwicht te brengen, zodat je je doelen kunt bereiken en je taken kunt volbrengen. Het aardse karakter van het jaar brengt mensen samen en ondersteunt het samenleven. Wees je bewust van neigingen tot irritatie/woede en onderdruk deze met meelevende woorden en daden. Een gezonde draak geeft een sterk gevoel van aanwezigheid, stabiliteit en acceptatie, wat een sterk geloof in zichzelf oplevert.

24_relations

Toekomst: Universele qi blijft zich uitbreiden, en de houtaard van het jaar daagt ons vermogen uit om kalm te blijven en niet te reageren. Dit toenemende momentum kan in twee richtingen gaan: de ene richting het zoeken naar dominantie en controle over anderen, de andere richting het eren van alle wezens en het ondersteunen van het grotere goed. De keuze is aan jou. De krachtige energie van de afgelopen jaren, dit jaar en volgend jaar, culmineert in 2026, het jaar van het Yang Vuurpaard, dat zowel explosief als een zegen voor creativiteit kan zijn.

Een Chinese astrologiekaart bestaat uit vier dieren. Veel mensen geloven dat ze gewoon het dier zijn op basis van het jaar waarin ze zijn geboren; dit is incorrect. De horoscoop van een persoon bestaat uit een jaar-, maand-, dag- en uurdier. Elk dier heeft invloed op een andere levensfase: het jaardier heeft betrekking op de kindertijd, het dagdier heeft betrekking op de volwassenheid, het uurdier heeft betrekking op de latere jaren (na de leeftijd van 60 jaar) en het maanddier heeft invloed op je algehele leven. De volgende informatie over specifieke dieren is het nuttigst als je je concentreert op het dier dat betrekking heeft op je huidige levensfase. Raadpleeg het boek van Master Wu, The 12 Chinese Animals, om je jaar, maand en uurdier te bepalen. Voor je dagdier kun je een astrologiereading inplannen met Meester Wu of de verschillende beschikbare Chinese astrologie-apps raadplegen; ik heb geen aanbevolen app.

Charms (talisman): Draak behoort tot een veelbelovende drietal dieren: draak, aap en rat, daarom hebben aap en rat dit jaar extra geluk. Draken die in 2024 60 worden zullen ook genieten van extra geluk. Voor draken die geen 60 worden, zal het ervaren van Chinees geluk/pech het hele jaar de uitdaging vormen. Chinees geluk/pech kan bijvoorbeeld betrekking hebben op verhuizen naar een nieuw huis of nieuwe stad, een baby krijgen, reizen, een nieuwe relatie beginnen of trouwen. De haan is de geheime vriend van de draak. De dieren die dit jaar met uitdagingen worden geconfronteerd (hieronder aangegeven met een asterisk), profiteren van een haan-talisman. Om door uitdagingen te navigeren, draag je een haan-talisman of neem je er een mee. Dit kan een amulet zijn, een klein beeldhouwwerk, een miniatuur houten beeldje, of voor degenen die met haan(en) leven: breng gewoon meer tijd door met je geliefde dier(en). Iedereen kan een haan-talisman gebruiken om zijn geluk te vergroten.

24_rooster

Individuele Dierenvoorspelling voor 2024

Rat: Dit is een gelukkig jaar voor jou! Je zult een verhoging van je vitaliteit voelen en een toename van de steun voor je ondernemingen. Je hart wordt groter en je creativiteit springt naar een hoger niveau. De houtaard van het jaar beheert je overvloedige water en dient om je intuïtie te beheersen, zodat je gegrond blijft in je beslissingen. Als je een relatie hebt, voel je een boost in passie en als je single bent, manifesteert een relatie zich dit jaar – maak je klaar voor de liefde!

Os: Je aardse natuur profiteert van de aardse draak, en je zult extra stabiliteit voelen in 2024. Er kunnen momenten zijn waarop je nadenkt over een beslissing, dus gebruik de actie-energie van het jaar om te handelen en vooruit te komen. Je zult merken dat je met mensen moet werken. Zorg ervoor dat je flexibel bent. Zoek een ratten- of varkenspersoon om je bedrijf vooruit te helpen. Steun op je spirituele aanleg en zachtaardige karakter om gestaag je doelen te bereiken die tot veel geluk in 2025 zullen leiden!

Tijger: Dankzij jouw vitaliteit en optimisme kun je succes boeken in 2024. Wees open en luister naar de mening van anderen, dan zul je worden ondersteund in je inspanningen om met de groep samen te werken en te gedijen in het bedrijfsleven. Je aantrekkelijkheid wordt benadrukt en je zult dit jaar meer liefde en passie ervaren. Er kan woede ontstaan, dus cultiveer ademhalingstechnieken om ontspanning en innerlijke vrede te bevorderen. Gebruik zachte en bescheiden communicatie in alle interacties om te genieten van de nieuwe krachtige levensenergie van 2024.

Konijn*: Dit jaar kan een aantal uitdagingen met zich meebrengen en het is belangrijk dat je je concentreert op je zorgzame aard jegens de menselijke familie. 2024 is een krachtig jaar vol met veel groeiende energie, waardoor je je soms overweldigd en buiten je comfortzone kunt voelen. Je voorzichtige karakter zal op de proef worden gesteld, en je doet er goed aan je te concentreren op je overgeërfde wijsheid bij het navigeren door de verschillende beslissingen die dit jaar worden gepresenteerd.

Draak*: Een geluksjaar voor degenen die 60 worden. Anders kun je te maken krijgen met uitdagingen op het gebied van stabiliteit en regelmatig van gedachten veranderen, aangezien 2024 in de Chinese cultuur bekend staat als een geluk/pech-jaar voor de draak (zie hierboven voor uitleg). Het krachtige momentum van het jaar vraagt je om je doelen te bereiken en je hebt misschien de neiging om op te geven. Activeer je creativiteit en geweldige verbeeldingskracht om vooruit te komen en resultaten te bereiken. Wees opzettelijk en je zult gedijen.

Slang: De houtaard van 2024 blijft je warme, vurige en enthousiaste kwaliteiten voeden, wat je interacties met anderen ten goede komt. Dankzij je vooruitziende blik en zorgvuldige karakter kun je de krachtige energie waarmee je dit jaar bent geconfronteerd, omzeilen en met een onberispelijke timing handelen. Volgend jaar is een slangenjaar. Leer in 2024 in je kracht te staan en laat je kracht zien, zodat je in 2025 volledig kunt stralen!

Paard: Je vuurnatuur dient als brug voor het hele jaar. 2024, dat vooral een hout- en aardejaar is, profiteert van jouw vuurnatuur, aangezien hout vuur voortbrengt en vuur aarde. Je staat bekend om je kameraadschap en je inspireert anderen om bij projecten te blijven en hun taken te voltooien. Zorg ervoor dat je je neiging tot irritatie en onrust onder controle houdt door je energie te kanaliseren in je vriendelijke, medelevende aard. Communiceer vanuit het hart.

Schapen: Het aardse aspect van 2024 accentueert je stabiele karakter waardoor je vrede kunt brengen bij je vrienden en familie. Je koppigheid kan worden geactiveerd, dus vertrouw op je gratie en charme. Concentreer je op het engageren van een paar grote projecten en volg deze tot de voltooiing ervan. Oefen ademhalingstechnieken en maak verbinding met de aarde om je aan te kunnen passen aan onverwachte situaties. Je uithoudingsvermogen zal op de proef worden gesteld en je standvastigheid zal in de winter worden beloond.

Aap: Je hebt dit jaar veel geluk! Profiteer hiervan door een leiderschapspositie in te nemen en vergeet niet je nederigheid te koesteren om met anderen te harmoniseren. Dit jaar is zeer actief. Zorg ervoor dat je je geduld cultiveert en de tijd neemt voor beslissingen en acties. Er wordt een beroep op je gedaan om anderen te onderwijzen en jouw wijsheid over jouw vakgebied te delen. Blijf flexibel en attent om al uw geluk te kunnen oogsten in 2025!

Haan: Al je harde werk in 2023 wordt dit jaar beloond met veel geluk, aangezien je de geheime vriend van de draak bent. Je elegantie en trouwe karakter worden gevierd, wat je ertoe aanzet je doelen te bereiken. Een promotie in het management is waarschijnlijk en zorg ervoor dat je bewust met je collega's praat. Vertrouw op je vermogen om de toekomst te voorspellen. 2024 zit vol verrassingen, dus blijf flexibel en straal charme uit om door deze spannende tijden te navigeren en bereid je voor op meer geluk volgend jaar!

Hond*: Het kan zijn dat je wordt uitgedaagd om oude patronen los te laten die je nauw aan het hart liggen, ook al brengen ze je geen voordeel. Maak gebruik van je moedige aard en laat deze oude manieren los om je toekomst op te fleuren. Agressieve of vechtenergie kan spontaan ontstaan, dus cultiveer je stabiliteit door diepe ademhalings- en/of aardingsoefeningen te doen. Onderhoud je dagelijkse lichaamsbeweging om spijsverterings-, hart- of longproblemen te voorkomen. 2024 vraagt je om je gezonde routines te intensiveren.

Varken: 2024 vraagt je om volwassen te worden door je uithoudingsvermogen en geduld te koesteren. In het verleden had je de neiging om je projecten te ondermijnen en je onzeker te voelen over je capaciteiten. Controleer je woede en evolueer naar de briljante, vreugdevolle leider die je bent. Je bezit een groot talent in het helpen van anderen en het nastreven hiervan zal je grote rijkdom opleveren. Profiteer van de aardse aard van het jaar om je inspanningen op het fysieke vlak te manifesteren en je overvloedige kennis te delen.

*Draag een haan-amulet om het hele jaar geluk te brengen: Draak (tenzij hij 60 wordt), konijn en hond, zullen profiteren van het dragen/dragen van een amulet. Rat, aap en haan hoeven geen amulet te dragen.

24_dragon3

Voor wie op zoek is naar verdere informatie: naast de drie aspecten van 2024 – Yang Houten Draak – kunnen we dieper graven en inzichten verkrijgen uit de aardse takken. Elk Chinees dier wordt geassocieerd met een aardse tak die een orgaan, een meridiaan en een weerpatroon vertegenwoordigt. Draak wordt geassocieerd met het maagorgaan, de maagmeridiaan en het tai yang (koud water) weerpatroon.

Maagorgaan: De maag ontvangt en fermenteert voedsel dat naar de milt wordt gestuurd voor verwerking en distributie. Sterke emoties, vooral irritatie en woede, werken te sterk in op de maag en putten de energie ervan uit, wat kan resulteren in zure reflux, verminderde eetlust, maagpijn, gastroparese (langzame spijsvertering), enz. Zorg ervoor dat je je emoties onder controle houdt en volg gezonde eetgewoonten, zoals regelmatige maaltijden in acht nemen, 40 keer per hap kauwen, niet laat in de avond eten, warm gekookt voedsel eten, water op kamertemperatuur drinken en digitale schermen vermijden tijdens het eten.

Maagmeridiaan: Naast de maagorgaanfunctie wordt dit jaar ook de meridiaan beïnvloed. De maagmeridiaan loopt door het gezicht en er is dit jaar een grotere kans op gezichtspijn/verlamming. Het houtelement brengt wind, en het koude water van het jaar brengt kou. Daarom kan koude wind het lichaam binnendringen, vooral de maagmeridiaan. Dit kan de verlamming van Bell, trigeminusneuralgie en andere aandoeningen die het gezicht aantasten veroorzaken. De maagmeridiaan loopt ook langs het laterale deel van de heup, het been en de knie. Koude wind kan dit deel van het lichaam ook verstoren en pijn en zwakte veroorzaken. Houd rekening met strekken en houd uw ledematen warm.

De maag behoort tot het element aarde. Vuur genereert aarde en aarde genereert metaal in de generatiecyclus van vijf elementen. Het stoken van het vuur is goed voor de maag. Dit betekent plezier hebben en genieten van het moment; stook het vuur niet te veel op met gekruid voedsel en alcohol. Het metaalelement is het kind van de aarde, dus om de moeder te versterken, werk je met de longen en de dikke darm (de organen die met metaal geassocieerd zijn). Dit helpt de maag, zoals de neergaande functie die reflux voorkomt. Het ondersteunen van de metalen organen verbetert de efficiëntie van de maag, inclusief de qi-stroom langs de meridiaan. Het metaalelement houdt toezicht op het loslaten van deze oude manieren en door er afstand van te doen, neemt je vermogen om de krachtige Qi van het jaar te ontvangen toe.

Tai Yang: Het weerpatroon van het jaar is groot yang koud water. Verwacht zware sneeuwval, ijskoude regen en overstromingen, vooral in de late lente, herfst en winter (de noordelijke gebieden zullen waarschijnlijk te maken krijgen met heftige sneeuwstormen). Dit in combinatie met de houtenergie van het jaar (wind) zal veel windkoude veroorzaken, wat artritis en algemene pijn aan het bewegingsapparaat kan veroorzaken. Bescherm je gewrichten tegen de koude wind en gebruik warmte om de weefsels te verwarmen. Door gematigde oefeningen te doen om je Qi te bewegen, voorkom je ook pijn. Verbeter ook je stabiliteit door je voor te stellen dat je een boom bent die stevig staat en geworteld is in gezonde grond.

Lillian_and_CT__

Dankbetuigingen:

Dank aan de geweldige Lillian Pearl Bridges voor al haar geweldige lessen en haar vrijgevigheid bij het delen van haar wijsheid. Haar geest leeft voort! Dank aan Meester Zhongxian Wu en zijn geslachten voor alle inzichtelijke kennis om de universele Qi te begrijpen en er doorheen te navigeren. Met dank aan Rick Breen voor zijn geweldige correctiewerk.

Referenties/Aanbevolen leeslijst:

Bridges, L. (2012) Face Reading in Chinese Medicine (Second Edition). London: Churchill Livingstone Elsevier. Duveen, J. (2022) Applying Stems and Branches Acupuncture in Clinical Practice. London: Singing Dragon. Holman, C. (2020) Shamanism in Chinese Medicine. London: Singing Dragon. Holman, C. (2018) Treating Emotional Trauma with Chinese Medicine. London: Singing Dragon. Wu, Karen T. (2018) Calculating the BaZi. London: Singing Dragon. Wu, Master Z. (2010) The 12 Chinese Animals. London: Singing Dragon. Wu, Master Z. (2011) Chinese Shamanic Cosmic Orbit Qigong. London: Singing Dragon. Wu, Master Z. and Wu, K. (2014) Heavenly Stems and Earthly Branches TianGan DiZhi, The Heart of Chinese Wisdom Traditions. London: Singing Dragon. Wu, Master Z. (2009) Seeking the Spirit of the Book of Change. London: Singing Dragon. Wu, Master Z. (2006) Vital Breath of the Dao. St. Paul: Dragon Door.