“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”

Deze bekende uitspraak van Johan Cruijff raakt de kern van heel veel, zo niet alles, in het leven. Het geldt niet alleen voor voetbal, maar ook voor de zakenwereld, in de politiek, in de journalistiek, voor iedere geloofsovertuiging, voor maatschappelijke ontwikkelingen en zeker niet in de laatste plaats ook op het gebied van gezondheid.

De grote vraag is natuurlijk: welke kennis zorgt ervoor dat je het “doorhebt”?

Hoe zouden we in ons geval “gezondheid” kunnen begrijpen zodat we doorhebben wat er aan de hand is? Wat kunnen we in deze coronatijd bijvoorbeeld begrijpen over het gedrag van het Covid-19 virus, over het gedrag van onszelf? Het is logisch dat we in ons westers denken teruggrijpen op feiten, statistieken en evidence-based waarheid en dat we het virus gaan “bestrijden” met gedragsmaatregelen, symptomatische behandelingen en vaccins. Maar hebben we dan “door” wat er aan de hand is?

Healing with Classical Chinese Medicine
Klassieke Chinese teksten schetsen een ander beeld van wat “Leven” is. Een filosoof zal ze filosofisch noemen, een arts medisch. Dat komt omdat de teksten vanuit een diep inzicht zijn geschreven over hoe het leven op een dieper niveau is georganiseerd, waar het vandaan komt en hoe het in een mens tot uitdrukking komt op spiritueel, emotioneel en fysiek niveau. Onmisbare kennis als je het Leven in al zijn facetten “door” wilt hebben.

Wanneer je het “doorhebt”, ga je met heel andere ogen kijken naar de patiënten in je praktijk. Je gaat hun klachten niet alleen zien als een persoonlijke manifestatie van hun tijdelijk verstoorde evenwicht op lichaam-geest niveau, maar ook als een magnifieke manifestatie van het harmonieuze evenwicht waaruit “Leven” op een dieper niveau bestaat. Je gaat dus ook niet alleen de individuele energetische deficiënties of excessen behandelen, maar gaat gebruik maken van de natuurlijke manier waarop het Leven is georganiseerd. Je behandelt de patiënt dus niet vanuit zijn klacht, maar vanuit de wetenschap dat hij de verbinding met het natuurlijke evenwicht (gedeeltelijk) is kwijtgeraakt. En het enige dat je in wezen hoeft te doen, is die verbinding herstellen.

De kennis om dat te begrijpen, is er. Hoe je die kennis kunt begrijpen zodat je het “doorhebt”, is een ander verhaal.

Larry Ibarra Fredes heeft Chinese klassieke teksten “door” en past de wijsheid ervan dagelijks toe in zijn praktijk. Daardoor is hij als geen ander in staat aan studenten uit te leggen hoe je het klassieke Chinese denken kunt begrijpen zodat je het “doorhebt”. Begrippen die je tijdens je studie hebt geleerd en die je als vanzelfsprekend dagelijks bent gaan gebruiken, komen opnieuw tot leven zodat je de diepere betekenis ervan gaat begrijpen. Kennis wordt wijsheid die je laat ervaren hoe mooi het Leven tot in de kleinste details in elkaar zit, hoe mooi gezondheid is georganiseerd, en hoe belangrijk je bijdrage is als therapeut om het natuurlijk evenwicht in een patiënt te herstellen door de verbinding tussen patiënt en het alom en altijd aanwezige natuurlijk evenwicht te herstellen.

Als u niet helemaal zeker bent of deze cursus iets voor u is, hier enkele quotes van studenten:

“Toen ik Larry Ibarra Fredes een paar jaar geleden voor het eerst ontmoette, was ik onmiddellijk onder de indruk van deze uitmuntende leraar met zijn ongelooflijke kennis van de klassieke Chinese geneeskunde. Daarnaast is hij als persoon iemand die deze kennis met warmte en nederigheid in het dagelijks leven beleeft en dat maakt hem als mens ook heel bijzonder.
Er zijn niet veel docenten die klassiek Chinees kunnen lezen, zo'n enorme kennis van de Klassieken hebben en die tegelijkertijd dagelijks als clinici werken in hun drukke praktijk waarin ze die kennis praktisch toepassen.
Larry's inspirerende en vriendelijke lesgeven maakt zijn cursussen tot een zeer aangename en diepe leerervaring.
Hij geeft niet vaak les in het Engels, maar iedere cursus waar ik bij aanwezig was, hebben tot dusver altijd mijn verwachtingen en wensen ver overtroffen. Ik heb International Lectures op Larry gewezen, en vindt het bijzonder dat hij nu in Nederland wil komen lesgeven. Ik beveel elke cursus met Larry als docent vanuit mijn diepste hart ten zeerste aan en weet zeker dat er voldoende studenten zullen zijn die net zo door hem worden geïnspireerd als ik. Ik zal er in ieder geval weer zijn!”
(Patricia Bock, Duitsland)

"Het was een heel boeiend weekend en ik ben erg onder de indruk van zijn zeer diepe kennis en zijn warme en hartelijke lesgeven. Ik ben diep geraakt."
(Steffen Kessler, Duitsland)

"Het was absoluut geweldig! Bedankt Larry voor je krachtige en inspirerende lessen."
(Daniela Reiser, Duitsland)

The treatment of emotional trauma with Chinese medicine
“Emotioneel trauma blokkeert iemands zicht, gevoel, innerlijke wijsheid en de activering van hun unieke gaven,” kunnen we lezen in CT Holman’s inleiding in zijn boek Treating emotional trauma’s in Chinese medicine. “Door het trauma te transformeren, de stagnatie te bevrijden en de pathogenese aan te pakken die door het trauma is veroorzaakt, kan een persoon zijn verborgen potentieel manifesteren en in een nieuwe versie van zichzelf stappen. Een fenomeen dat je terugziet bij vele grote uitvinders, artiesten en leiders. Zij hebben menige ontberingen of trauma's overwonnen om vervolgens buitengewone prestaties te bereiken.”

Volgens CT Holman ontstaat er ten gevolge van emotionele trauma’s op verschillende niveau’s chaos in het lichaam. Deze kan worden hersteld dankzij het natuurlijke alom aanwezige evenwicht en het respect voor de veranderingen die het Leven nu eenmaal met zich meebrengt. Daarbij maakt hij ook gebruik van de innerlijke wijsheid die in iedere persoon aanwezig is. Wijsheid die verborgen is tot een innerlijke verandering van een persoon het ontsluit.

Ook hier gaat het dus om het verbinden van de diepere lagen van het Leven in onszelf met die van de wereld om ons heen. Van de wijsheid van het Leven om ons heen met de wijsheid in onszelf. Als je het “doorhebt” ga je het zien. Chinese geneeskunst biedt vele manieren om emotionele trauma’s vanuit die diepere verbinding te kunnen begrijpen en heeft vele manieren waarop emotionele trauma’s vanuit die diepere lagen kunnen worden behandeld.

CT Holman is een ware deskundige op dit gebied. Van hem te kunnen leren, is een unieke kans.
Vanwege de coronacrisis zijn we helaas genoodzaakt dit grotendeels door middel van een speciaal voor International Lectures opgenomen webinar te doen. CT Holman zal in ieder geval ook elke dag de laatste 2 uur live aanwezig zijn via een internetlink.

Toekomst
Wat betreft onze toekomst: hopelijk zullen we binnen niet al te lange tijd weer cursussen kunnen organiseren waarbij er ook ruimschoots ruimte is voor praktijkoefeningen. We houden u op de hoogte.
© International Lectures | Noorderhoofd 101 | NL-3846 JV Harderwijk | T: +31 611269709 | E: info@internationallectures.nl