Verbindingen in dynamische complexe systemen

Verbindingen in dynamische complexe systemen

Verbindingen in dynamische complexe systemen

Een aantal maanden geleden heeft International Lectures aan Yan Schroën gevraagd of hij een kruidenopleiding zou willen geven. Daar hoefde hij niet lang over na te denken: ‘Graag, maar dan wel volgens de systeemgeneeskundige methode.’ Die methode staat namelijk het dichtst bij de manier waarop alles met elkaar is verbonden. Dat is zowel zichtbaar/aards als onzichtbaar/hemels.


Tijdens de kruidenopleiding zal er dus niet alleen aandacht worden gegeven aan de Materia Medica, de farmacologische eigenschappen, de interactie met westerse geneesmiddelen, etc., maar ook aan de plaats die de kruiden innemen in het web van dynamische systemen waarmee we te maken hebben, zoals de mens, het ritme van de seizoenen, de leefgemeenschap van een individu, de maatschappij waarin wij met elkaar leven, de emoties die we met elkaar delen, etc.


Wil je de juiste kruiden kunnen voorschrijven, dan zijn er niet alleen ‘gestampte rijtjes’ nodig maar ook inzicht en ervaring in de dynamische werking van kruiden. Om de werking van de kruiden goed te kunnen onthouden, zal Yan mythologische verhalen uit de oudheid vertellen die destijds werden gebruikt om de kruidenkennis aan elkaar door te geven. Je gaat de kruiden daadwerkelijk proeven, ruiken en voelen in het jaargetijde zélf. Je zult uitgelegd krijgen dat er verschil is in de werking van de kruiden ten gevolge van de bereidingsmethode die wordt toegepast. Je gaat doorkrijgen dat de huidige individualistische maatschappij om andere kruidenformules vraagt dan de hechte leefgemeenschappen van duizenden jaren geleden, etc.


Wil je het effect van de kruiden kunnen volgen, dan zul je moeten gaan begrijpen dat een plant, net als een mens, een zelforganiserend complex dynamisch systeem is. Dat betekent onder meer dat kruiden en voeding op meerdere punten tegelijk in een mens effect hebben. De manier waarop dat gebeurt, is niet lineair te verklaren, maar wél vanuit de traditie van de Chinese geneeskunde te beschrijven en te controleren.


Als je de klachten van een patiënt begrijpt als een uiting van een aandoening binnen een complex dynamisch systeem, dan zul je ook kunnen begrijpen hoe zo’n klacht kan worden behandeld als een sleutel in een slot. Die sleutel zou een behandeling met kruiden kunnen zijn, die ervoor kan zorgen dat de juiste balans zich op individueel niveau kan herstellen waardoor de levensvreugde kan toenemen op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Dat geldt voor alle onderdelen van het dynamisch systeem en dús van het individu én van de samenleving waarin hij zich bevindt.


Tot slot: de lessen zijn zodanig opgezet, dat de kruidenformules meteen in de praktijk kunnen worden toegepast.


De 2-jarige Chinese kruidenopleiding begint 4 en 5 oktober a.s. in Conferentiehotel Kapellerput, Heeze (nabij Eindhoven). Het eerste jaar kost € 1950. Betaling in termijnen is mogelijk.


Informatiemiddagen:


Op 31 mei a.s. is er een informatiemiddag van 13.15-15.00 uur in het Kontakt der Kontinenten, Soesterberg. De toegang is gratis. Inschrijven via onze website is verplicht.


Op 15 juni a.s. is er een informatiemiddag van 11.00-12.30 uur in het Kloosterhotel ZIN, Vught. De toegang is gratis. Inschrijven via onze website is verplicht.

© International Lectures | Noorderhoofd 101 | NL-3846 JV Harderwijk | T: +31 611269709 | E: info@internationallectures.nl