Kleine stap tussen oud en nieuw

Kleine stap tussen oud en nieuw

Kleine stap tussen oud en nieuw

Het is een kwestie van jaartelling. In het westen valt oud en nieuw in de nacht van 31 december op 1 januari. Wij zullen de eerstvolgende keer dat dat gebeurt, het jaar 2012 tellen. Het Chinees nieuwjaar wordt gevierd op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender, en de eerste dag is de dag waarop de tweede (en heel soms de derde) nieuwe maan ná het winter-solstitium plaatsvindt. In onze jaartelling zou dat op 3 februari 2012 zijn, de Chinesen tellen dan het jaar 4708.

Wat is oud, wat is nieuw? In het westen is de kennismaking met traditionele Chinese geneeskunde relatief nieuw, terwijl deze in basis al meer dan 4500 jaar bestaat. De oosterse geneeskunde is o.a. gebaseerd op Huangdi neijing die volgens velen is geschreven door de Gele Keizer (ca. 2650 v. Chr) en volgens anderen is geschreven tijdens de Periode van de Strijdende Staten (500-300 v. Chr). De westerse geneeskunde is gebaseerd op een verzameling van meer dan 70 geschriften van de Griekse arts Hippocrates (ca. 400 v. Chr), de moderne westerse geneeskunde heeft zich ontwikkeld vanaf de 19e eeuw.

De tijd zal niet stil staan. Nog niet zo lang geleden is een ontbrekend puzzelstuk in de natuur gevonden: het Higgsdeeltje. Dit zou ervoor zorgen dat alle minieme deeltjes in het universum massa hebben en is daarmee één van de bouwstenen van het leven. Wetenschappers noemen Higgsdeeltje ook wel het God-deeltje. De toekomst zal uitwijzen hoe ver het Higgsdeeltje afligt van de kern van de Taoïstische filosofie. Daarin staat de Chinese overtuiging centraal dat menselijke ervaringen op materieel, essentieel of spiritueel niveau uitdrukking geven aan het lot dat door de goden wordt bepaald.


International Lectures streeft ernaar u niet alleen kennis over de traditionele Chinese geneeskunde bij te brengen, maar u met onze cursussen ook telkens een stukje van de eeuwenoude rijke oosterse tradities en cultuur te laten ervaren. U kunt zich inschrijven voor een van onze cursussen die wij in 2012 voor u hebben georganiseerd en willen u ook graag fijne feestdagen en een goed nieuw westers jaar toewensen.


Voor meer informatie en inschrijvingen: www.internationallectures.nl

© International Lectures | Noorderhoofd 101 | NL-3846 JV Harderwijk | T: +31 611269709 | E: info@internationallectures.nl