Qi: de spiegel van ons wezen

Qi: de spiegel van ons wezen

Qi: de spiegel van ons wezen

De vele manieren waarop het Qi zich in ons van moment tot moment manifesteert, vertelt iets over het wezen dat we op dat moment in ons leven zijn. Het doorgronden van de vele verschijningsvormen van Qi is daarom van essentieel belang om te kunnen begrijpen hoe ziekte en gezondheid zich ontwikkelen in ons lichaam, aangezien de menselijke fysiologie is gebaseerd op de transformatie van het Qi, waardoor beweging, geboorte, groei en reproductie mogelijk wordt gemaakt.


Zo wordt  seksualteit in de taoïstische traditie gezien als een kosmische ervaring, een dynamisch spel met Qi waarin de energie van ons lichaam transformeert en transcendeert op alle niveau’s: fysiek, emotioneel en spiritueel. Overmatige seksuele activiteit wordt gezien als ziekteoorzaak omdat het de neiging heeft Nier Jing uit te putten. Daaronder vallen ook de ejuculatie van de man en het orgasme van de vrouw. Jan Schroën zal u uitleggen dat “Tao of Love” een levenskunst is, die te vergelijken is met de Hindoïstische Kamasutra. Het beheersen van die kunst kan bijdragen tot het behouden van gezondheid en het verkrijgen van ouderdom.


In de cursus over het “Metabool syndroom”, een typisch westerse stofwisselingsziekte die een combinatie is van vier frequent voorkomende aandoeningen (hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol en overgewicht), zal Jan Schroën het hebben over oorzaak, preventie en behandeling vanuit het perspectief van Chinese geneeskunde. Blijkbaar is onze westerse manier van leven aanleiding tot transformaties van het Qi waardoor dit syndroom (dat in de top 5 van doodsoorzaken staat) massaal in onze westerse samenleving kan ontstaan. Inzicht in dit syndroom geeft u met andere woorden inzicht in onze “westerse levenskunst”.


U kunt zich inschrijven:

5 juni 2009: “Metabool syndroom: een modern ziektebeeld behandeld met traditioneel Chinese kruiden en acupunctuur”

20 juni 2009: “Tao of Love and Sexuality”


Voor meer informatie en inschrijvingen: www.internationallectures.nl

© International Lectures | Noorderhoofd 101 | NL-3846 JV Harderwijk | T: +31 611269709 | E: info@internationallectures.nl