Harmonizing the Five Spirits with Acupuncture

Harmonizing the Five Spirits with Acupuncture
Harmonizing the Five Spirits with Acupuncture
19 en 20 februari 2022
10.30-18.00 uur

Inleiding

Door nauwkeurige observatie van de natuur ontwikkelden oude sjamanen een manier om de verschillende schommelingen in de natuur te verklaren en te categoriseren. Ze begrepen niet alleen hoe de patronen die in de natuurlijke wereld werden waargenomen ook van toepassing waren op het menselijk lichaam, maar ook hoe het in de loop van de tijd veranderde en hoe op persoonlijk niveau bepaalde spirituele stoornissen leidden tot specifieke ziektepatronen, zowel fysiek als mentaal. Ze verfijnden deze bewustwording steeds verder en ontwikkelden de kunst om hun gezondheid met behulp van energetische oefeningen te behouden, en ook hoe zij binnen het ritme van de steeds veranderende universele qi op een gezonde en harmonieuze manier konden leven. Deze kennis vormde de basis van de Chinese geneeskunst die eeuwenlang werd gepraktiseerd.


Toen de Chinese geneeskunst werd aangepast aan een westers medisch model tijdens de Chinese Culturele Revolutie (1962-1976), vertrouwde de medische gemeenschap steeds minder op spiritueel gebaseerde geneeskunst en richtten ze zich in plaats daarvan op fysiek georiënteerde behandelingen. Momenteel is er echter een groeiende interesse in het spirituele en komen oude wijsheidstradities weer tot leven, resulterend in een combinatie van de zich ontwikkelende Chinese geneeskunde met de oude wijsheidstradities.


Cursusbeschrijving

Tijdens deze cursus leert CT Holman u hoe u de vitale oude wijsheid (zowel sjamanische als klassiek Chinees geneeskundige) van de vijf spirits van het lichaam (zhi, hun, shen, yi en po) kunt gebruiken in uw dagelijkse praktijk. Wat is hun energetische aard, hoe beïnvloeden de spirits de fysiologie, hoe gaan ze met elkaar om en hoe beïnvloedt de staat van hun gezondheid het algehele lichaamsecosysteem? CT zal uitleggen dat elk orgaansysteem wordt geassocieerd met een universele spirit en dat wanneer alle spirits harmonieus werken, het lichaam en de geest in uitstekende gezondheid verkeren en duidelijk resoneren met de eeuwig aanwezige universele energieën. Om perfect gebruik te maken van deze harmonie, is het belangrijk om te beseffen dat, hoewel ieder individu alle vijf spirits heeft, in elke persoon een uniek percentage van elke spirit aanwezig is. Iedere persoon heeft met andere woorden een specifieke elementaire spirituele make-up die in hem schijnt als een licht. CT zal uitleggen hoe u de verschillende diagnostische technieken zoals gezichts-, spirituele-, pols-, kanaal-, lichaams- en tongdiagnose kunt gebruiken om de gezondheid van de spirits in het lichaam te kunnen begrijpen.


Door het type of de typen van elk van deze verschillende spirituele lichten in een persoon te voelen, kan hun toestand worden achterhaald, wat van groot belang is bij het harmoniseren van de vijf spirits bij een patiënt. Wanneer de spirits in het lichaam in harmonie zijn, geldt dat ook voor de relatie van een persoon met de buitenwereld, aangezien de vijf spirits in het universum worden gerepresenteerd door de vijf spirit-dieren (mystieke krijger, groene draak, rode feniks, gele vogel en witte tijger). Wanneer een persoon intern in harmonie is, wordt hun lichaam een helder vat tussen hemel en aarde, en resoneren ze duidelijk met de eeuwig aanwezige universele energie van de vijf spirit-dieren, en dus met tijd en ruimte en de steeds veranderende universele qi. Deze staat-van-“zijn” verbetert de longevity en geeft volledige toegang tot hun jing (essentie).


Er zijn unieke relaties tussen elk paar spirits in het lichaam en in de externe omgeving. De mystieke krijger van het noorden en de rode feniks van het zuiden werken bijvoorbeeld samen om de energieën van water en vuur in evenwicht te brengen. CT zal dieper op deze relaties ingaan en uitleggen hoe disharmonie kan worden geïdentificeerd en op een elegante manier kan worden aangepakt.

De vijf spirits kunnen door middel van acupunctuur effectief worden geharmoniseerd. CT zal u verschillende puntcombinaties leren waarmee u onevenwichtigheden in de spirits kunt behandelen en zal video's tonen van diverse puntnaaldtechnieken. Ook zullen er meerdere casestudy's worden besproken.


Leerdoelen

 • Leren van gedetailleerde symboliek geassocieerd met elk van de vijf geesten van het lichaam.
 • Leren begrijpen van diagnostische methoden om onevenwichtigheden in de spirit te identificeren.
 • Leren hoe u op Chinese sjamanistische symboliek gebaseerde symboliek kunt toepassen op acupunctuurbehandelingen.
 • Leren hoe u een op de spirit gebaseerde intentie kunt toepassen op acupunctuurpuntbehandelingen.
 • Leren hoe elke spirit kan ontwaken met het vijf elementen drumritme.
 • Begrijpen van de verschillende interacties tussen de spirits.
 • Leren hoe u specifieke Chinese acupunctuurbehandelingen kunt creëren op basis van het ziektepatroon van een patiënt.
 • Leren hoe de spirits van iemand omgaan met de buitenwereld.


Opbouw van de cursus

 • Inleiding tot het Chinese sjamanisme, de geschiedenis van het sjamanisme in de Chinese geneeskunde en hoe het van toepassing is op medische behandelingen.
 • Beschrijving van de symboliek van elk van de vijf spirits.
 • Bespreking van de diagnostische methoden om onevenwichtigheden in de spirit te identificeren met behulp van de symboliek van de vijf spirit-dieren.
 • Uitleg over de verschillende spirits (zhi, hun, shen, yi en po) en hoe deze de fysiologie beïnvloeden.
 • Demonstratie van het drumritme dat bij elk spirit-dier hoort, hoe u daarmee de spirit kunt wekken en hoe u dat kunt gebruiken bij uw acupunctuurbehandeling.
 • Uitleg over de gepaarde verbanden tussen de zhi en shen en de hun en po en hoe deze verbanden in relatie staan met fysiologie en pathologie. Bespreking van de rol van de yi met betrekking tot de andere vier spirits.
 • Uitleg van de beschrijvingen van op spirits gebaseerde locaties en benamingen van acupunctuurpunten en hoe op basis daarvan tot puntcombinaties te komen. Demonstratie hoe u de vijf spirits kunt gebruiken bij behandelingen.
 • Bespreking van de relatie van de innerlijke spirits met de kosmos.
 • Vertoning van verschillende video's waarin de locatie en naaldtechniek van acupunctuurpunten wordt uitgelegd.
 • Casestudies die dieper ingaan op het gebruik van de vijf spirits om ziektepatronen te diagnosticeren en acupunctuurbehandelingen op te stellen.


Dagindeling

Het eerste gedeelte van iedere dag zal via een vooraf opgenomen webinar plaatsvinden. Dit vanwege het tijdsverschil van 7 uur met de Verenigde Staten. Op de laatste 1,5 uur van iedere cursusdag zal CT Holman via een internetverbinding live lesgeven en vragen beantwoorden.

Boeken van CT Holman

In juli 2020 verscheen bij uitgeverij Singing Dragon van CT Holman het boek "Shamanism in Chinese Medicine" - Applying Ancient Wisdom to Health and Healing, met een voorwoord van Master Zhongxian Wu; ISBN print: 9781787751378; ISBN eBook: 9781787751385.Boek "The Treatment of Emotional Trauma with Chinese Medicine"

In 2017 verscheen het boek "The Treatment of Emotional Trauma with Chinese Medicine" - Integrated Diagnostic and Treatment Strategies, uitgegeven door Singing Dragon, met een voorwoord van Lillian Bridges; ISBN print: 9781848193185; ISBN eBook: 9780857012715.

Locatie

Online webinar

Taal
Engels
Prijs
€ 314
Vereiste voorkennis

Basis TCM.

Doelgroep

Acupuncturisten, herbalisten, tuina therapeuten, shiatsu therapeuten, laatste jaar TCM, studenten acupunctuur, studenten herbalist, studenten tuina, studenten shiatsu.

Geaccrediteerd door

Accreditatie is verkregen van NVA (code AT), NWP (licenties Acupunctuur en Shiatsu) en Zhong (Categorie 1, 15 NAP)

Accreditatie zal worden aangevraagd bij Eufom en BAF indien de cursist bij een van deze vakorganisaties is aangesloten.

Een lid van de VNT kan op de leden-site een individuele accreditatie aanvragen.


© International Lectures | Noorderhoofd 101 | NL-3846 JV Harderwijk | T: +31 611269709 | E: info@internationallectures.nl