Herman VAN WIETMARSCHEN

Herman VAN WIETMARSCHEN

Van Wietmarschen (TNO-wetenschapper; stafmedewerker Sino Dutch Centre for Preventive and Personalized Medicine) heeft biologisch bewijs gevonden voor twee subtypes van reumatoïde artritis op basis van Chinese diagnostiek. Genexpressieprofielen en metabolomics analyse toonde aan dat apoptose verschillend geregeld bleek in beide groepen (in samenwerking met Prof. Xu). Vervolgens werd een vragenlijst ontwikkeld, gerelateerd aan deze twee groepen patiënten, om Chinese diagnostiek te standaardiseren en karakteriseren. Om de gegevens te analyseren werden niet-lineaire hoofdcomponent technieken gebruikt (in samenwerking met Prof. Meulman). Aanvullende metabolomics analyse toonde verschillen aan met betrekking tot acylcarnitine uitscheiding in de urine tussen de twee groepen hetgeen wijst op verschillende omzetsnelheid in de spieren en/of spiermassa.


Momenteel leidt Van Wietmarschen een onderzoek naar de verschillen in respons in de twee groepen patiënten bij de behandeling met TNF-α blokker (in samenwerking met Prof Lafeber, Universiteit Utrecht). Hij leidt een studie waarbij biopsychosocial voorspellers zijn gevonden voor succesvol afvallen bij type 2 diabetes patiënten met een zeer laag calorisch dieet. Hij bestudeert nu de bijdrage van de Chinese diagnose aan de voorspellende kracht van het model (in samenwerking met dr. Mulder, Erasmus Universiteit). Dit werk maakt deel uit van het Sino Dutch Centre for Preventive and Personalized Medicine waarvan hij stafmedewerker is en waar hij momenteel 4 promovendi begeleidt. Twee van deze promovendi richten op de integratie van ultra-zwakke bioluminiscence metingen met metabolomics data (in samenwerking met van Wijk, Universiteit Leiden).


Van Wietmarschen is onlangs betrokken bij een onderzoek van het Samueli Institute dat tot doel heeft om instrumenten te ontwikkelen voor het meten en moduleren van veerkracht en welzijn.


© International Lectures | Noorderhoofd 101 | NL-3846 JV Harderwijk | T: +31 611269709 | E: info@internationallectures.nl